народни носии

Легенда за скалата НЕВЯСТАТА гр. Смолян

Сподели :

От север, запад и юг градът е заобиколен от своеобразна скална огърлица – пазителка. Част от нея са скалите Невястата, Турлука, Чернока, Соколица, Червената скала, Орловата скала и др.

Много легенди витаят около скалата НЕВЯСТАТА. Според една от тях смолянска девойка, изгора на един от четниците на Караджа войвода, била поискана за жена от местния турски владетел. Тя се съгласила, но помолила преди сватбата да погледне за последен път родното си място. Отскубнала се и се хвърлила от скалата. От тогава нарекли скалата „Невястата“.
ТУРЛУКА е била значително тракийско светилище, функционирало повече от едно хилядолетие. Било е в пряка връзка с местността Могилата край Смолян – люлка на християнството още от края на IV в. Там са открити основите на манастирски комплекс и трикорабна християнска базилика.

DSC02307

Важно да се знае:
Пътеката е обезопасена, но се изисква повишено внимание при придвижване по нея. Не е желателно преминаването отвъд обезопасителните парапети, тъй като има реална опасност от падане и нараняване. Използването на съоръженията за катерене и виа ферата е задължително да става под ръководството на професионалните водачи, които се намират в началото на маршрута. За повече информация може да се обърнете към ТИЦ – Смолян.

Източник: https://shorturl.at/LSTU0

Тагове :

Свързани Статии